KUBA - RUM, SALSA, CIGARE - HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

INFORMACIJE ZA POPOTNIKE PO KUBI & 14 dni Kube, 3600 km z avtom po Kubi

Kako in kdaj na Kubo?
Kdaj na Kubo? Kuba je zanimiva celo leto, od maja do oktobra je sicer parkrat na teden deževna ploha , ki traja kakšno uro, od novembra do aprila pa je glavna sezona, ampak še enkrat za obisk Kube letni čas ni pomemben, najnižja temperatura na Kubi je okoli 20°C, najvišja pa sega krepko čez 40°C.
Kako na Kubo? Ena najcenejših možnosti je (vsaj bila je septembra 2003), nakup letalske vozovnice Munchen-Varadero-Munchen, letalske družbe Tomas Cook / Condor, preko kakšne slovenske agencije ali preko interneta (cena zanjo je bila septembra 2003, 450 EUR), vendar na nakup ni treba čakati do zadnjega trenutka, saj je večina letov razprodanih, razen v primeru da niste odvisni od dopusta in vam je vseeno ali greste danes, čez tri dni ali pa čez dva tedna, pač ko ko prosta vozovnica - vozovnico se namreč dobi tudi pod 400 EUR.

14 Kube
1,2 dan:

Po pristanku na letališču Varadero, je najbolje takoj oditi v Havano, lahko z avtobusom ali kombijem, najdražja možnost je taxi, sicer pa prevoz do Havane pride lahko največ 20 USD na osebo, če se v Havano odpeljete s kombijem, vas bo šofer odpeljal do vrat izbrane case particular - zasebne sobe ali pa vam bo priporočil kakšno svojo, veliko zasebnih sob lahko najdete v Lonely Planetu, kjer so tudi kratki opisi, kaj soba nudi - ena boljših lokacij za najem sobe je stara Havana ali Havana Vieja, saj se tam nahaja največ zanimivosti, muzejev, trdnjava in si lahko skoraj vse ogledate peš. če pridete v Havano zvečer se bo verjetno vaša Kuba začela naslednji dan zjutraj, ko se boste zbudili naspani v drugem svetu…
Naslov casse particular za skrajni primer: Mayda y Cosme, San Rafael No.573 altos e/Gervasio y Escobar, Centro Habana, C. Habana, Cuba, Tel.: 870-6054.
Cassa je bolj izhod v sili, sicer dve spalnici in kopalnica, kuhinja, vendar v bistvu brez oken (luknja), ampak v centru stare Havane, še enkrat izhod v sili če ni druge možnosti, cena 20-25 USD.


   

Kaj v Havani morate videti? Najlepše se je peš sprehajati po stari Havani ali Havani Vieja, lahko si privoščite tudi kočijo in če ne znate špansko tudi naletite na angleško govorečega domačina (eden izmed njih je Alex, zanj lahko vprašate kateregakoli kočijaža), ki vam bo s konjske vprege razkazal celo staro mesto za 5-10 USD in vam vse opisal v tekoči angleščini, ogledati si je treba trdnjavo San Carlos de la Cabana, na vhodu v pristanišče, do katere pelje cesta pod morjem - 733 m podvodni tunel (samo za motorna vozila), nešteto muzejev, katedralo San Cristobal de le Habana, trdnjavo Castillio de la Real Fuerza, tovarno cigar Partagas, kjer izdelujejo najboljše cigare na svetu, letno jih naredijo nekje 35.000.000, kapitol, kitajsko četrt, park Central, pokopališče Cristobal Colon v četrti Vedado, za četrt Vedado velja da je najbolj varen del Havane, najlepši razgled na Havano Viejo, pa se vam ponuja s hotela Sevillia, katerega najdete na ulici Paseo de Marti, to je od Kapitola proti morju. Na najvišjem nadstropju hotela je namreč jedilnica, z najlepšim pogledom na staro mesto, zastekljena je s treh strani, zajtrk je self service s ponudbo, kakršno boste na poti po Kubi težko našli, zraven zajtrka vam igrajo na violino, skratka občutite leto 1950, ko so v tem hotelu gostili najbolj znane osebnosti takratnega časa, od Al Caponea pa do Castra (zajtrk sicer stane 10 USD na osebo, ampak se splača). V Havani si lahko ogledate še hišo-muzej Ernesta Hemingwaya, na JV, okrog 15 km iz centra Havane.


2 dan:

Najem osebnega avtomobila npr. Hyundai Atos - obvezno s klimo, v agenciji Transtur, v hotelu Sevillia pride okoli 45 USD, z zavarovanjem, neomejenimi kilometri in nekompliciranjem ob vračilu vozila. Ceste so slabe, večinoma brez črt med pasovi, brez ograj na avtocesti med pasovoma, marsikje tudi sploh brez razmaka med pasovi - primerljivo z letališko pisto. Oznak za smeri-kažipotov na Kubi skoraj ne poznajo, če oznaka že je pa je popolnoma obledela. Bencin je 80 USD centov, navaden pa je okrog 50-60 USD centov, razlika je v tem da je v navadnem bencinu večkrat primešana voda in če avto »zariba« zaradi vode v bencinu, krijete stroške popravila vi, kar pa je na Kubi extremno drago, samo primer Hyundai Atos, letnik 2000, prevoženih 100.000 km, stane na Kubi okoli 15.000 USD. Ob najemu avtomobila kupite tudi avtokarto.

Med vožnjo je poglad na Kubi usmerjen predvsem direktno pred avto na cesto, saj je lukenj tudi na avtocesti čez cel pas zelo veliko, ljudje hodijo, se peljejo z vozom ali kolesom tudi po avtocesti, katero večkrat prečkajo krave, ustaviti se je treba zaradi železniških tračnic - pač vlak gre čez avtocesto, ponoči je treba biti previden zaradi vožnje domačinov brez luči, zaradi ustavljenih vozil na cesti, zaradi pešcev konjskih vpreg in kolesarjev na cesti…

Torej drugi dan popoldan najkasneje okrog 13-14 ure se odpeljete iz Havane proti Trinidadu, nekje okoli 400 km od Havane, zavijete na Avtopisto Nacional in pri Jaguey Grande zavijete proti Playa Larga in Playa Giron, od Playe Larga naprej se peljete ob obali Prašičjega zaliva, znanega po ameriški invaziji na Castrov režim leta 1968, vse marince su ujeli in so »izginili«, ob obali je kar nekaj parkirišč, kjer se lahko ustavite in se namočite v toplem (28-29°°C) Karibskem morju - paše.

   

Po kopanju se odpeljete naprej proti Cienfuegosu in Trinidadu - 500 let staremu mestu muzeju, kamor se pripeljete okoli 19 ure, najdete caso particular, čimbližje katedrali in Plazi Major - najboljša casa je pri
Fidel Devorah Rodriguez Gladys Rodriguez Romero, Vincente Suyama no.9, entre Piro Guinart y Pablo P., Giron, Trinidad, tel.(0419)3084
, cena je okoli 15 - 20 USD na noč, zaseben vhod, dnevno sobo, kuhinjo, čudovite terasa s pogledom na Trinidad, če bo ta casa zasedena vam bo lastnica hitro našla drugo, ali pa se odpravite malo naprej - 50m, po ulici P.Pichs Giron, tik pred prvim križiščem na desni strani, modra hiša, je še ena casa z čudovitim razgledom na Trinidad,
Consuelo-Aladro Martin, Pablo Pichs Giron #255, % Independencia y Sciente, Suyama, Trinidad
, je še ena casa z čudovitim razgledom na Trinidad, cena okoli 15-20 USD na noč, lastnica pa vam bo uredila večerjo - najboljšega jastoga (lobster ali langosta) daleč naokrog, na vrtu pri sosedu. V Trinidadu ostanete vsaj tri noči, zvečej je obvezno obiskati Plazo Mayor, kjer se zbere staro in mlado in se seveda pleše salsa, obiskati Caso de la Musica, caso de la Trova, bar Daiquiri, s stolpa katedrale je razgled na celoten Trinidad, zraven Plaze Major je muzej romantike, dopoldan je z domačo obrtjo bogato založena tržnica, povsod drugod prodajajo vsaj vizuelno tovarniške spominke, v Trinidadu pa so verjetno najcenejši in najlepši.

3 in 4 dan:

Morate se odpeljati na Playo Ancon, to je hotelska nekajkilometerska plaža bele mivke, plačate parkirnino 1 USD, in uživate na plaži pod palmovimi senčniki, zraven je prijeten lokal, ob sprehodu se lahko na koncu plaže z kakim domačinom dogovorite za kosilo - jastoga, ter se vrnete čez kaki dve uri, ko je zadeva pripravljena in servirana samo za vas, cena: 17 jastogov velikih in majhnih, riž, pečene banane, 8 USD na osebo.


Zvečer ko se vračate proti casi se bo s kakega vrta slišala prijetna kubanska glasba, ne bojte se pobliže pogledati teh plesalcev okoli ognja, to so domačini in turisti, kateri so se dopoldan učili plesati salso, zvečer pa imajo zabavo in plešejo salso. Ena izmed takšnih učiteljic salse je MissSixty, katera vam bo tudi zmešala verjetno najboljši Mojito na Kubi.Torej Trinidad 3 dni.

5 dan zjutraj: Trinidad - Santiago de Cuba (cca. 700 km)

Iz Trinidada se odpeljete najbolje zgodaj dopoldan proti Sancti Spiritusu, po dolini mlinov in sladkornega trsa (Valle de los Ingenios) in se po cca. 8 km iz Trinidada obvezno ustavite na posestvu Manaca Iznaga - leži na levi strani ceste, nekje 100 m od ceste in od daleč lahko opazite 44 m visok stolp. Posest je leta 1795 kupil Pedro Iznaga in zaradi trgovanja s sužnji postal najbogatejši mož na Kubi, ob haciendi stoji 44 m visok stolp s katerega je nadzoroval sužnje in jih z velikim zvoncem klical s plantaž - vstopnina na stolp je 1 USD, razgled z njega pa je izjemen čez celo dolino, okoli haciende je ohranjenih še nekaj originalnih koč v katerih so živeli sužnji, za hišo pa je velik »sokovnik« za stiskanje soka iz sladkornega trsa.

   ......
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
» če vam čas ne dopušča oziroma bi želeli ostati v Trinidadu ali katerem mestu prej več dni je najbolje da se od Manace Iznage odpeljete nazaj do Trinidada nato pa proti Santa Clari, si tam ogledate spomenik Ernestu Che Guevari - megalomanski spomenik velikosti vsaj enega ogromnega stadiona ter nadaljujete po avtopisti Nacional proti Pinal del Riu in Vinalesu, kjer lahko ostanete nekaj dni, v Vinalesu priporočajo predvsem najem kolesa, sa lahko s kolesom dolino prekolesarite v 2-3 dneh.«
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od Manace Iznage se po dolini odpeljete proti Sancti Spiritusu, naprej do Ciego de Avilie in Camaguey-u, Las Tunas-u in Bayam-u proti Santiagu de Cuba, sicer je cesta preko Bayam-a slabša in če boste pozni in vas lahko ujame mrak in kot naju še dež priporočam da prespite v Bayam-u ali pa se odpeljete preko Holguin-a v Santiago de Cuba, sam bi sedaj verjetno prespal v Bayam-u ali Holguin-u, za cest čez Holguin se nisva odločila da se nama pot ob vračanju ne-bi križala. Torej proti večeru v Santiagu de Cuba, najprej obvezno najti casso particular - Santiago namreč velja za najmanj varno mesto na Kubi in ne priporočajo nočnih obiskov mesta razen če ne spite v cassi v Santiagu, katere pa imajo svoje varnostnike., prijetna vasica je cca. 10 km naprej od Santiaga de Cuba proti Bacona-u, to je Playa Siboney, prijazni prebivalci vam bodo hitro našli casso particular, le-teh je kar nekaj tako da lahko izbirate, lahko pa povprašate za Joeny-ja Mora Blanco (domačini ga poznajo kot Jojo - Đođo), stanuje na A.V.Serano No.54, Playa Siboney), on vam bo lahko razkazal Santiago de Cuba za nekaj USD ali pa le za kakšen spominek, v vsakem primeru pa se boste lahko najedli dobrih jastogov in morda poizkusili želvo ter izvedeli marskkaj novega in pristnega o Kubi - v glavnem je »faca«.

6 dan: Santiago de Cuba

   ........

V Santiagu de Cuba si oglejte trdnjavo Castillio de San Pedro del Moro, načrtovano sicer 1587 leta, zgrajena pa je bila med 1633 in 1693 letom, na 60 m višinske razlike boste prehodili nekaj čez 200 stopnic, trdnjava pa je imela največji pomen v 17 stoletju, ko je bila verjetno najpomembnejša španska utrdba na Karibih - je tudi na seznamu UNESC-a. Naslednja točka v Santiagu de Cuba je tovarna ruma Bacardi, zgrajena leta 1838, po revoluciji pa so se Bacardiji preselili v Puerto Rico in tudi recepte za rum Bacardi so odnesli s seboj, tovarno so zatem preimenovali v Ron Caney, kjer sedaj izdelujejo najboljše vrste ruma, kot so: Matusalem, Ron Santiago, Ron Varadero, Los Marinos, Ron Caribe…Izdelajo nekje 9.000.000 litrov ruma letno, 3/4 proizvodnje pa izvozijo, na vhodu v tovarno je sicer lokal vendar pa boste težko naleteli na možnost ogleda - vedno se najde kakšen problem zaradi katerega tisti dan ni ogledov, lahko pa kupite rum, poleg tega pa je okoli tovarne ogromno prodajalcev ruma - kot v Havani cigar. Obvezen je ogled pokopališča Cenenterio Santa Ifgenia, 1 km naprej od tovarne ruma, pokopališče obstaja od 1868 leta za žrtve revolucije in rumene mrzlice, med nekje 8000 grobovi pa je pokopanih veliko pomembnih oseb ki so ustvarjali kubansko zgodovino, »glavni« na pokopališču pa je 100% Jose Martin ( 1853-1895), njegov mavzolej je ogromen in stoji pred pokopališčem, pred njem stoji častna straža in se menja vsakih 30 minut ( izredno zanimiva procedura s kubansko himno in menjavo straže traja nekje 10 minut), čeprav je Jose Martin umrl pred več kot 100 leti, boste srečali ljudi-Kubance, kateri bodo jokali in polagali cvetje v mavzoleju. Pokopani so tudi ljudje kot, zadnji Napoleonov zdravnik z otoka Sv.Helene, začetniki revolucije z leta 1953, kubanski prvi predsednik Tomas Estrada Palma, Emilio Bacardi, sin ustanovitelje slovite znamke in tovarne ruma Bacardi, veliko generalov v vojni za neodvisnost, v glavnem ogromni in zelo lepi spomeniki, vsak s svojo zgodbo, voden ogled v angleščini ali španščini se vsekakor splača.

Kubanci zelo spoštujejo tudi cerkev-baziliko El Cobre, ki je najbolj sveto mesto na Kubi, leta 1998 jo je obiskal tudi papež, v cerkvi pa kubanci poleg verskih obredov, puščajo tudi svoje želje napisane na lističih, med drugimi lahko preberete tudi želje kot so: Mercedes-Florida-Miami ali lutko Barbie - rada bi bila takšna…

Zgodaj popoldan se odpravite proti Guantanamu.

6 dan popoldan: Santiago de Cuba - Baracoa (230 km)

pot proti Baracoi vas vodi preko glavnega mesta Guantanamo - pusto mesto, mimo kubanske vojaške točke Military Checkpoint, katera je vhod proti ameriški vojaški bazi Guantanamo, katero so američani najeli za 99 let - do leta 2033, zelo lep razgled na celo bazo je s hriba Mirador de Malones, za ogled pa se morate najaviti 1 dan prej, najbolje v hotelu Guantanamo ali pa v turistični agenciji Gaviota, za ogled pa potrebujete svoj prevoz.

Mimo vojaške točke Military Checkpoint, pa cesta pelje proti Baracoi, do Cajobaba je cesta lepa, pelje vas mimo lepih dolgih plaž, cesta pa je polna adrenalina od Cajobaba naprej, najboljša cesta je preko La Farole, mimo Veguita del Sur in Paso de Cuba, čeprav ekstremno strma cesta, kjer lahko mimogrede srečate kakšen kubanski avto, ki bo vzel zalet, za vzpon po cesti naprej - menim da v Sloveniji ni tako strme niti najbolj odročne ceste - ampak to je glavna cesta proti Baracoi, druga možnost je cesta preko La Maquine oziroma čez Paso de los Alermanes, če se odločite za to cesto potem je to spomin katerega ne boste pozabili nikoli, naj naj naj slabša »cesta« kar je možno, vprašanje je kako so lahko to zadevo sploh vrisali na avtokarto ( 70 km prevoženih v štirih urah, od tega dobrih 40 km v treh urah), dobršen del poti ne srečaš nobenega vozila na motorni pogon, sami pešci, ki te gledajo kot bi padel z Marsa, sicer na začetku in koncu poti srečaš kakšen tovornjak ali pa redko kakšnega jeepa s štirikolesnim pogonom, vmes pa so luknje na cesti takšne, da če je ne obvoziš lahko ostaneš v njej, torej od Cajobabo do Punta Negra je cesta OK in na drugi strani od Baracoe do Boca de Yumuri je tudi OK, vmes pa vožnje ne priporočam - edina zanimiva točka je Punta de Maisi, svetilnik na najbolj vzhodnem delu Kube, vendar moraš prevoziti pol te nore poti in nimaš nobene želje več da bi se zapeljal po še malo slabši cesti, kakšnih 10 km proti svetilniku, do svetilnika lahko za 24 USD v obe smeri priletite z letalom ob torkih in sobotah (postanek 15 minut). če se odločite za prvo pot boste v Baracoi zvečer, po drugi pa ???.

   

Torej prihod v Baraco-o zvečer (najbolje da pridete v petek in se spočijete za naslednji dan, saj je ob sobotah v Baracoi vsakotedenska fešta, vsi prebivalci na ulicah plešejo, pijejo, skratka dogaja se največ v soboto zvečer), najprej casa particular, ena izmed najlepših je
Fermin Pita Caballer,Marti #393,Baracoa, Guantanamo, Cuba,Tel.:40-428
cassa tik ob peščeni plaži, zelo lepo urejena, lastnik govori angleško - priporočam, cena 15-20 USD, hišo je težko zgrešiti, saj je ob cesti po kateri se pripeljete v Baraco-o, na desni strani, oranžne barve s parkiriščem ter cela ograjena, na dvorišču pa je mala terasa za dve osebi s pogledom na plažo, kakšnih 20 metrov stran ( za pomoč še dve drugi cassi:
Anna y Armando, Ruber Lopez No. 79, % Limbano Sanchez y Roberto Reyes, Baracoa, Guantanamo, Cuba, Tel.: 43-169 in
Rosa cantillo Chavez, Alixto Garcia No.136, % Cespedes y Ciro Frias, Baracoa, Guantanamo, Cuba
).

7 dan zjutraj: Baracoa

Ogled Baracoe, mesta kjer naj bi najprej pristal Krištof Kolumb, tu stoji njegov spomenik, več starih utrdb, nekatere sicer predelane v restavracije in hotele, splača se sprehoditi ob peščeni plaži proti ribiški vasici, ki leži pod zelo lepem palmovem hribu, dostop do vasice je po lesenem mostu, ribiči pa imajo na vodi postavljene majhne hiške-čolnarne iz palminih listov, vasica je vredna ogleda. Zvečer vsesplošno rajanje v Baracoi.

8 dan zjutraj: Baracoa

Plaža Playa Maguana - cca. 20 km severno od Baracoe, plaža na keteri bo tudi sredi največje sezone zelo malo kopalcev, je pa zelo lepa plaža na kateri lahko na sprehodu po beli mivki sredi peska najdete prelepe školjke (velike tudi 20 cm), domačini vam po predhodnem naročilu ob dogovorjenem času prinesejo hrano od jastogov do drugih morskih dobrot, ter vam mimogrede občasno dostavijo pijačo, kokosove orehe, večinoma pa je malo teh prodajalcev in je bolje izkoristiti prej kot potem žejen čakati na naslednjega - skratka na plaži lahko uživate v miru - skratka še ena plaža (poleg Playe Ancon in Playe Pilar na Cayu Coco) kakršne sicer večina ljudi nikoli ne vidi v živo in si predstavlja da je to mogoče le na sliki.

9 dan zjutraj: Baracoa - Boca Yumuri - Guantanamo - Holguin - Guardalavaca

Od Baracoe proti Boci Yumuri je nekje 20 km, zelo lep zaliv reke Yumuri s temno plažo in prelepimi školjkami. Od tu naprej je možnost po cesti, katera ni vredna tega imena in priporočam nazaj do Barcoe in od tam proti Cajobabu, Guantanamu, San Luisu in Holguinu, kjer si je treba najti casso particular samo za prenočišče, naslednji dan zjutraj pa priporočam kopanje v Guardalavaci ali okolici, nekje 50 km severo-vzhodno od Holguina, Guardalavaca s svojo bližnjo okloico je turistični resort namenjem turistom, prenočišče je vedno all-inclusive in ga pod ceno 100 USD ni, plažo pa lahko obiščete tudi če niste hotelski gost ali Kubanec, so pa dolge peščene plaže bele mivke.

Po kopanju nekje zgodaj popoldan se odpravite proti Moronu, torej od Holguina proti Las Tunasu, Camagueyu, Ciegu de Avili-i, kjer zavijete proti severu nekje 40 km do Morona, casa particular (
Casa de Huespedes: »Los Cachacos«, Sra. Tamara Companioni Medina, Sr. Mario Perez Rodriguez, Calle Marti No. 247 (frente al Banco Bandec), E/ Serafin Sanchez y Sergio Antuna, Moron, Ciego de Avilia, Cuba, Tel.: (53)(33) 53-630.
Solidna in ogromna cassa, lastnik govori angleško, v hiši živijo tri družine, oddajajo tri sobe s kopalnico, sicer ni oken, je pa klima, topla hladna voda, parkirišče za avto je na ograjenem dvorišču, imajo nekaj pasemskih psov, lahko vam uredijo in rezervirajo casse po celi Kubi, v glavnem OK.

10 dan zjutraj: Moron - Cayo Coco (100 km)

Zjutraj po zajtrku se odpeljete proti severu, na Cayo Coco, verjetno najbolj turistično urejeno območje na Kubi, celotno otočje v dolžini več kot 100 km pa je popolnoma zaprto za Kubance, pred vstopom na ta del najlepših plaž Kube stoji »carina« vsak turist mora pokazati potni list - brez njega ne gre nihče naprej, oziroma kubanci morajo pokazati dovoljenje da so zaposleni na tem otočju), za zapornico se zapeljete na 26 km dolg nasip do otočja Cayo Coco, kamor turist večinoma priletijo z letalom in ostanejo tam 10 ali 14 dni in se vrnejo domov, za večino turistov tam je Kuba samo Cayo Coco. Tam so najlepše plaže na Kubi, sicer večinoma hotelskih, na splošno pa je znano da je najlepša plaža Playa Pilar, na skrajnem severnem koncu otoka, kjer je zato tudi 10 km nepozidano območje, na celi plaži je od civilizacije samo en lesen lokal, sicer pa je kristalno modro-zeleno morje, bele mivka in najlepši razgled ki si ga lahko predstavljate ob misli na karibsko morje - dobesedno pogled z razglednice. Proti večeru se vrnete v Moron in doživite še nočno življenje, traja nekje do polnoči, potem pa počasi vse potihne.

   

11 dan zjutraj: Moron - Santa Clara (150 km)

Dopoldan se odpeljete do gostilne in lokala na vodi, na jezeru Lago de la Leche severno od Morona, sicer je urnik obeh večinoma od 10 do 16 ure, do lokala pa vas pripeljejo s čolnom, kateri pa vozi kakor se domačinom zdi - začnejo pač malo kasneje - recimo ob 14 uri ali pa sploh ne. Od Morona preko Ciego de Avili-e, do Santa Clare se pripeljete že po Avtipisti Nacional, kjer si tam ogledate spomenik Ernestu Che Guevari - megalomanski spomenik velikosti vsaj enega ogromnega stadiona ter nadaljujete po avtopisti Nacional proti Havani in Pinal del Riu in Vinalesu, odvisno kako boste hitri in kje se boste še ustavili, ampak priporočam nočitev v Santa Clari.

11 dan zjutraj: Santa Clara - Vianles (480 km) ter nazaj do Havne (140 km)

Dopoldan odhod proti Pinal del Riu, kakšnih 450 km in zatem Vinales-u, še dodatnih 30 km. Vinales je najbolj tobačna vasica na Kubi, ves tobak za slavne cigare pride iz Vinalesa, tam raste najbolj kvaliteten tobak, katerega razvozijo po vseh tobačnih tovarnah po Kubi, najbolj kvalitetni liste pa pošljejo v tovarno Partagas v Havani, kjer naredijo okoli 35.000.000 cigar na leto. Iz Vinalesa se vrnete v Havano in oddate avto, če se odločite za podaljšanje najema oziroma imate en dan v dobrem potem lahko ostanete eno noč v prijetni cassi particular, leseni hiški v Vinalesu in se odpravite v Havano naslednji dan zjutraj.

11 ali 12 do 14 dan: Vinales ali Havana - Varadero (310 ali 190 km)

Ko ste oddali avto, je najboljši način najeti taxi do Varadera - cena je nekje od 50 do 100 USD za dve osebi / na avto, lahko najamete taxi tudi v hotelu Sevillia ( recimo Ford Mercury cabrio letnik 1953 za 60 USD), pač potrebno je zbijati ceno, avtobus je sicer cenejši, vendar kovčke ali potovalke prenašati po Varadreu ni najboljše saj si po 10 ali več dneh večina želi počitka in poležavanja.

11 ali 12 do 14 dan: Varadero

V Varaderu si je najlepše privoščiti hotel all-inclusive, severneje greste po polotoku lepši hoteli so, cene se gibljejo nekje od 50 USD na noč / 2 osebi, če pač ostane kaj več denarja si splača privoščiti boljši hotel in uživati zadnja 2 ali 3 dni. Možno je najeti tudi casso particular, sicer neuradno, vendar en naslov obstaja:
Marin Peres, Calle 22 #202, Esquina 2 da Avenida, Varadero, Matanzas, Cuba, Tel.:612-536.
Zadnji dan pač spakirate in se s taksijem odpeljete na letališče - cena okrog 20 USD za 2 osebi, počakate na letalo in adijo Kuba - NEPOZABNOPotovalni načrt - 14 dni:

Varadero, Havana, Playa Larga, Prašičji zaliv, Playa Giron, Cienfuegos, Trinidad, Playa Ancon, Trinidad, Sancti Spiritus, Ciego de Avilia, Camaguey, Las Tunas, Bayamo, Santiago de Cuba, Paya Siboney, Guantanamo, Military Checkpoint, Baracoa, Yumuri (lahko proti Sabani in Punta Caleti - slaba cesta), Guantanamo, Holguin, Guardalavaca, Las Tunas, Camaguey, Ciego de Avilia, Sancti Spiritus, Santa Clara, Havana, Pinal del Rio, Vinales, Matanzas, Varadero.       

Nekaj informacij:

CIGARE – dovoljeno jih je izvoziti do 23 kosov brez računa, če jih imate v škatli, kamor jih gre 25 je to že prekršek, saj ste jih kupili 25 in potrebujete račun, če ga nimate vam lahko odvzemejo vse cigare do zadnje - tudi če imate v škatli 1 cigaro. Mogoče pomaga da ste na letališču krepko pred ostalimi, saj je na začetku kontrola slabša in da imate cigare na sebi, ne v ročni prtljagi ampak po žepih, škatlo pa v skrajnem primeru prazno v potovalki, kovčku ali ročni prtljagi, najbolje od sopotnika, če on nima cigar. Cariniki zelo strogo preverjajo izvoz cigar - V 15 minutah so jih pobrali cca. 20 škatel, vsakega potnika so vprašali za račun, če je imel škatlo ali pa več kot 23 cigar.

RUM - Najcenejši rum Havana Club je v duty free shopu na letališču, po litru je cenejši za 1 USD, zalogo za domov si torej kupite na letališču - lažja prtljaga

šKOLJKE – Po zakonu školjk ni dovoljeno izvažati, zavijte jih v brisače in nato v vrečko, ter jih razporedite po prtljagi - nekateri cariniki so striktni in jih poberejo, večina ne.

AVTOCESTE - Na Kubi črt med pasovi na cestah večinoma ni, tako je tudi na avtocestah kjer črt ni, med pasovoma za sever in jug nekje raste grmovje, nekje je trava ali pesek, najbolj nora pa je vožnja po avtocesti, kjer ni ločenih pasov - pač gledaš do kje lahko greš, ter da ne zaviješ na nasprotni pas ??? Mimogrede vas lahko preseneti železniški tir na avtocesti - pač potrebno je ustaviti in pogledati levo in desno za primer če prihaja vlak ter nadaljevati vožnjo, občasno naletite na železniške tire, kateri pa so samo od roba do roba avtoceste in torej ne pelje nikamor, nekekšni ležeči policaji na avtocesti, ograj na avtocesti ni, zato naj vas čreda govedi ali ovc na cesti ne preseneti, tudi ne velja pravilo hitreši po levi strani, kolesarji in konjska vprega se vozijo po tistem pasu kjer jim pač najbolj odgovarja, zato tudi na avtocesti pozor: pešci, kolesarji, konjska vprega...

NAPITNINE - ONE DOLAR, ta stavek boste na Kubi slišali milijonkrat, za vsako uslugo bi imeli Kubanci 1 USD, vendar se kar hitro navadite in si zmenjajte kakšnih 5 USD v kubanske Pesose in jih porabite za napitnine (recimo 5 - 10 Pesosov če vam popazijo na avto medtem ko grste v muzej ali kakšen ogled...če bodo pač vstrajali pri 1 USD je torej vaša odločitev da ali ne, ampak verjetno boste popustili vi in ne oni) in nakup sadja ob cesti. Za parkirnino čez dan in noč vam računajo kakšna 2 USD, vendar se to izplača. Vedno se za ceno dogovorite vnaprej - nazaj ni poti.

CASSE PARTICULAR - Vedno se dogovorite pri ceni nočitve: za koliko oseb, ali je z zajtrkom ali brez (zajtrk večinoma računajo 3 USD po osebi, jajca, kava, maslo...), ali je parkirišče vključeno ali ne (do 2 USD na noč), ali je pijača vključena v ceni ali ne (pivo, sok, voda = 1 do 1.5 USD), z večerjo ali brez ( računajo od 8 USD na osebo naprej) - večerja je v marsikateri cassi precej draga, zato je velikokrat boljša kakšna restavracija.

DENAR - Na Kubi so uradno v obtoku tri valute:

ameriški dolar - USD - najbolj uporabljena valuta, vse cene so v dolarjih in kubanskih pesosov ne sprejemajo.

kubanski KONVERTIBILNI pesos - enakovreden ameriškemu dolarju, tudi pri plačilih, sprejemajo ga povsod, vendar ga je malo v obtoku.

kubanski pesos - s tem denarjem lahko kupujete v kubanskih trgovinah, katere nimajo na zalogi v bistvu ničesar - kavno mešanico ali projo zelo slabe kvalitete, slabe kvalitete ali čudni zvarki ruma, bel kruh, slabše vrste tobaka...najbolj uporabni so pesosi pri nakupu sadja ob cesti, mango, papaja, banane..., ter sadja katerega v Evropi sploh ni, naprimer gvanabo, izredno okusen sadež, kubanski pesosi so primerni tudi za napitnine.

1 UDS = 1 konvertibilni pesos = 27 do 27 kubanskih pesosov


PIJAčA & HRANA -

MOJITO - 2-3 kocke ledu, žlička sladkorja, vejica mete - z žličko jo v kozarcu malo stremo ob sladkor, dolijemo pol kozarca belega ruma in pol kozarca vode, prilijemo malo limetinega sirupa, postrežemo s slomico - zelo dobra pijača

CUBALIBRE - v kozarec z 2-3 kocki ledu, vlijemo pol kozarca belega ruma in pol kozarca cocacole - to je to

PIVO - CRISTAL ali BUCANERO, oba piva sta okusna in jih lahko naročite brez skrbi

BREZALKOHOLNE PIJAčE - izredni so sveže stisnjeni sokovi iz Manga ali Papaje, pozanimajte se za sok v cassah partikular, če boste imeli možnost morate poizkusiti sok iz sladkornega trsa, sveže vam ga stisnejo v obcestnih lokalih od Trinidada do Ciego de Avilie - drugod je ta sok redkost.

SADJE IN ZELENJAVA - obvezno operite ali olupite

OREščKI - prodajajo jih v majhnih rjavih vrečkah po plaži in po ulici - okusni za grickanje pred pravim obrokom

RJAVI FIžOL Z RIžOM - večinoma vam postrežejo kot prilogo zraven vseh jedi

PIZZA - na cesti prodajajo pice, testo je ocvrto, malo pelatov, mesa, užiten občasen prigrizek - cena cca, 5-10 tolarjev

KUBANSKA KUHINJA - kubanska kuhinja je polna riža, graha, buč in banan za kuhanje, od mesa je največ perutnine in svinjine, govedine skoraj ni, zelo okusno znajo pripraviti razne morske jedi


POGOVOR Z DOMAčINI - 99% pogovorni jezik je španščina, razen turističnih delavcev praviloma ne govorijo angleško več kot nekaj besed - one dolar, številke do 20, lobster, brekfast, diner...)

AVTOšTOP - Na Kubi je avtoštoparjem z zakonom obvezno ustaviti - za turiste to ne velja - zato je avtoštoparjev na stotine na vsakem križišču. Pametno je ustaviti štoparju pred kakšnim mestom saj vas bo mimogrede vodil po mestu brez znakov in semaforjev in do željenega kraja boste prišli brez iskanja in veliko hitreje.

OSNOVNI PODATKI - električna napetost 110 V, ameriški vtikači, strogo prepovedano slikanje česarkoli kjer je prisotna vojska, spominki - cigare, rum, kava, keramika, nakit iz školjk in koral, CD-ji s kubansko glasbo, s seboj vzemite zdravila, filme, dovoljena stopnja alkoholiziranosti v prometu je 0,1 promil, izogibajte se vožnji v mraku ali nočni vožnji.


PRAZNIKI -1.januar
30.april
1.maj
25-27 julij
10.oktober
7. in 25.december


Casse particular:

Havana:

Mayda y Cosme
San Rafael No.573 altos e/Gervasio y Escobar
Centro Habana
C. Habana, Cuba
Tel.: 870-6054

Cassa je bolj izhod v sili, sicer dve spalnici in kopalnica, kuhinja, vendar v bistvu brez oken (luknja), ampak v centru stare Havane, 5 minut od Kapitola, Ramble, Partagasa..., še enkrat izhod v sili če ni druge možnosti, cena 20-25 USD.


Trinidad:

Fidel Devorah Rodriguez Gladys Rodriguez Romero
Vincente Suyama no.9
entre Piro Guinart y Pablo P.
Giron, Trinidad
tel.(0419)3084

cena je okoli 15 - 20 USD na noč, zaseben vhod, dnevno sobo, kuhinjo, čudovite terasa s pogledom na Trinidad


Trinidad:

Consuelo-Aladro Martin
Pablo Pichs Giron #255, % Independencia y Sciente
Suyama, Trinidad


je še ena casa z čudovitim razgledom na Trinidad, cena okoli 15-20 USD na noč


Santiago de Cuba:

Ernesto Guiterrez
Maritza Miranda
J.B.Sagarra #431 e/ P. Valiente y Pio Rosado
C.P. 90100 Santiago de Cuba, Cuba
Tel.: (53)(22)622-539


Camaguey:

Cassa de Alfredo y Milagro
Cisneros No.124 esq. Raul Lamar
Camaguey, Cuba
Tel.: 29-7436


Baracoa:

Fermin Pita Caballer
Marti #393,Baracoa
Guantanamo, Cuba
Tel.:40-428

cassa tik ob peščeni plaži, zelo lepo urejena, lastnik govori angleško - priporočam, cena 15-20 USD, hišo je težko zgrešiti, saj je ob cesti po kateri se pripeljete v Baraco-o, na desni strani, oranžne barve s parkiriščem ter cela ograjena, na dvorišču pa je mala terasa za dve osebi s pogledom na plažo, kakšnih 20 metrov stran


Baracoa:

Anna y Armando
Ruber Lopez No. 79, % Limbano Sanchez y Roberto Reyes
Baracoa, Guantanamo, Cuba
Tel.: 43-169


Rosa cantillo Chavez
Alixto Garcia No.136, % Cespedes y Ciro Frias
Baracoa, Guantanamo, Cuba


Moron:

Casa de Huespedes:
»Los Cachacos«
Sra. Tamara Companioni Medina & Sr. Mario Perez Rodriguez
Calle Marti No. 247 (frente al Banco Bandec)
E/ Serafin Sanchez y Sergio Antuna
Moron, Ciego de Avilia, Cuba
Tel.: (53)(33) 53-630

Solidna in ogromna cassa, lastnik govori angleško, v hiši živijo tri družine, oddajajo tri sobe s kopalnico, sicer ni oken, je pa klima, topla hladna voda, parkirišče za avto je na ograjenem dvorišču, imajo nekaj pasemskih psov, lahko vam uredijo in rezervirajo casse po celi Kubi, v glavnem OK.


Varadero:

Marin Peres
Calle 22 #202
Esquina 2 da Avenida
Varadero, Matanzas, Cuba
Tel.:612-536
fotogalerija Kuba - september & oktober 2003
PRISPEVKI OBISKOVALCEV SPLETNE STRANI
.......... ..........


Ker se vedno več popotnikov odpravlja na Kubo, na Logatec.net in Spechkahla.com iščemo najboljšo, najugodnejšo in najbolj zanimivo varianto za obisk Kube, vaša mnenja, priporočila, napotke, nasvete bomo objavljali na spletnih straneh in upamo da bomo skupaj marsikomu olajšali priprave na in potovanje po Kubi.

Objavili bomo tudi vaše preverjene nasvete in zanimivosti, torej je dobrodošlo vsako mnenje in ideja za objavo na spletu.
prispevke lahko pošljete na:

info@speckahla.com - GREMO NA KUBO


Kubanski arhipelag zajema območje veliko 110, 992 km², leži v zahodnem delu Karibov na vhodu v Mehiški zaliv. Več kot 4000 zalivov in otokov je del Kube, vključno z Isla de la Juventud, katero zajema območje v velikosti 2200 km², na splošno je Kuba eden največjih otokav na svetu.

Na Kubi je več kot 300 naravnih plaž z belo mivko in kristalno čisto vodo. Najbolj poznan je Varadero - 20 km bele mivkaste plaže, senco pa vam delajo velike palme in slamnati senčniki; kakorkoli, zelo epe plaže so tudi v Holguínu in Cayo Largo del Sur, Ciego de Ávila inVilla Clara, okolica Santiaga del Cuba...Kuba: tri gorska področja, dve dolgi in veliki savani in veliko dolin znanih tudi po svetu kot so Viñales, Yumurí in Los Ingenios, katere se razprostirajo po celi Kubi. Slapov in reke kot so Hanabanilla privabljajo ljubitelje narave.

Kuba leži v subtropskem podnebju, prevladujejo visoke temperature. Povprečno je 330 sončnih dni na leto in dva letna časa: deževna doba (Maj - October) in suha doba (November - April). Povpečne letne temperature so 25, 5°C in temperatura vode 25°C.
ZAKAJ NA KUBO?

1.) Kuba je neponovljiva mešanica Evrope in Latinske amerike. Počutili se boste kot doma, vendar boste vsak trenutek vedeli tudi to, da ste na eksotičnem kraju in v drugi kulturi, ki je obenem različna od vaše!

2.) Kubanska klima in kubanske plaže so ravno tako božanske kot kjerkoli drugje v tropih (Polinezija, Avstralija, Tajska, Afrika). V primerjavi z drugimi tropskimi destinacijami je Kuba ena najbližjih, saj polet iz Evrope traja približno 10 ur!

3.) Kuba je tako varna kot redkokatero druga država na svetu. Režim Fidela Castra skrbi, da se turistu ne bo zgodilo nič slabega, policija je na vsakem koraku in je kriminal zatrt v kali! V primerjavi z Evropskim kriminalom je Kuba kot Disneyland!

4.) Bivanje na Kubi je potovanje v preteklost: nikjer drugje na svetu ne boste našli tako lepih kolonialnih stavb, na katerih so ponekod napleskane socialistične parole, prelepih oldtimer starih ameriških avtomobilov (ki niso v muzeju, ampak se vozijo po ulicah), tako velikih urejenih zelenih avenij, tako romantičnih sprehajališč: nikjer se torej staro (zgodovinsko) tako globoko ne zlije z sedanjostjo, in ustvari neko novo, neponovljivo dimenzijo.

5.) Nikjer drugje na svetu ni tako prijaznih, toplih, veselih ljudi, kot so Kubanci. In tako lepih in raznovrstnih obrazov: večina Kubancev (66%) je belcev, vendar je tudi 12% črncev in 22% mulatov. Odprtost in strastnost kubancev in kubank vam nudi veliko možnosti za strastno avanturo ali romantično, nepozabno, večno ljubezen, veliko bolj kot v hladni Skandinaviji, v zaprtih arabskih državah ali "denar-vsega-vladar" Ameriki.

6.) Kuba (zaradi odprtosti in komunikativnosti Kubancev) nudi izvrstne možnosti tako tistim turistom, ki radi raziskujejo in se želijo utopiti v kulturo in vsakdanje življenje dežele, ki jo obiščejo, kot tistim, ki so manj avanturističnega duha in želijo bivati v all-inclusive resortu in poležavati na rajskih plažah.

7.) Kuba ima svoj razpoznaven značaj, bolj kot redkokatera država na svetu: kdo na svetu še ni slišal za kubansko cigaro, kubanski rum, kubansko glasbo (salsa, rumba), kubansko revolucijo, Che Guevaro in Fidela Castra?


1 - OSNOVNI PODATKI O KUBI

Glavno mesto: La Habanna ( Havana ) Uradni jezik: španščina Drugi jezik: angleščina Denarna enota: 1 kubanski pezos = 100 centavosov( KUB) časovna razlika: srednjeevropski čas, srednjeevropski poletni čas - 6 ur


Republika Kuba je sestavljena iz glavnega otoka Kuba, otoka Isla de la Juventud in še drugih manjših otočkov. Kuba je največji otok, ki se nahaja sredi Karibov.
Zaradi nenehnega redčenja savane in tropskega deževnega gozda so ta področja skorajda že brez gozdov. Le na polotoku Zapata je še majhen delež gozdov. Na tem področju najdemo 50 različnih vrst palm, mahagonijevih dreves, drevesa Guajak, Rosenholz in cedre.
Tukaj domujejo številne žuželke in raznovrstni ptiči. Kubanski trogon je nacionalni ptič tega otoka. Krokodile najdemo še samo v nekaterih rezervatih ali na polotoku Zapata, kjer jih gojijo.

Ko je Krištof Kolumb leta 1492 prispel na ta otok, ga je imenoval Fernandina. V letih 1511 do 1898 je bila Kuba, razen v letih britanskega vdora (1762 / 63), pod špansko vladavino. Kuba je v 18. stol. po zaslugi sladkornega trsa in trgovanja s sužnji doživela gospodarski razcvet. Združene države so želele prevzeti nadvlado nad celotno ameriško celino. Po špansko-ameriški vojni leta 1898 so španci predali Kubo Združenim državam Amerike. V letu 1902 je postala Kuba uradno neodvisna, pri čemer si je Amerika vse do 1934 obdržala pravico do poseganja v državno ureditev in podporo vladi. General Batista je leta 1933 prevzel vlado, njegova diktatura je trajala tja do leta 1959. Skupine gverilcev pod Fidelom Castrom in "Che Guevere" so pripomogle k padcu tedanjega režima in Castro je postal državni predsednik v komunistični deželi, ki se je v zunanji politiki in gospodarstvu zelo naslanjala na Sovjetsko zvezo. Z namestitvijo sovjetskih raket na Kubi je leta 1962 prišlo do "kubanske krize". Od leta 1976 je Castro istočasno državni predsednik in predsednik vlade. Propad Sovjetske zveze in komunizma v vzhodni Evropi je v Kubi povzročilo občutne gospodarske turbulence, saj niso zginila samo izvozna tržišča, ampak tudi podpora Sovjetske zveze. čeprav se režim še vedno strogo drži svoje politične smeri, je v letu 1992 prišlo do reforme, ki je zagotovila neposredne in tajne volitve parlamentarnih poslancev in svobodo v verskih nazorih. Monopol komunistične nadvlade se je kljub temu obdržal.

Več kot 90 % industrije in 70 % kmetijskih zemljišč je postalo po revoluciji komunizma državnih. Kuba je eden največjih pridelovalcev sladkorja na svetu (75 do 90 % izvoza). Omembe vreden je tudi tobak, ki ga je največ v provinci Pinar del Rio. Za izvoz se pridelujejo še kava, agrumi, ananas, riž, kakav, grah, banane, koruza, bombaž, krompir in paradižnik. Pridobivanje niklja in bakra, kroma, surove nafte in zemeljskega plina prinašajo dodaten vir dohodka. Industrija je omejena na predelavo živil, predvsem rafinerijo sladkorja.

2 - VARNOSTNE RAZMERE

Situacija je za turiste v primerjavi z drugimi latinsko-ameriškimi državami relativno dobra. Hoteli in počitniška naselja so dobro varovana. Kljub temu pride včasih zaradi revščine, ki vlada po vsej deželi, do napadov na turiste. Potniki naj ne bi imeli pri sebi kakšnih večjih zneskov gotovine in naj ne bi puščali svoje prtljage nenadzorovane. Kreditne kartice se sprejemajo skoraj povsod. Priporočljivo je imeti kopijo potnega lista v hotelskem sefu.
Kuba je, splošno gledano, bolj varna kakor Slovenija. Ni organiziranega kriminala, oboroženih ropov, delikvenca je pa omejena na prevare in tatvine, nikakor pa ni fizičnega nasilja nad turisti. Policija je zelo stroga do domačinov: Kogar dobijo, da teži turistom, gre v zapor, brez čakanja na pravomočnost sodbe!

Nekaj nasvetov:

Velikokrat boste doživeli, da vam moški pristopijo, z veselim klicem: "Hola, Italia!", "Hola, Francia!". Ali da vas nagovorijo in ponudijo kubanske cigare, punce, rum itd. Vedite samo eno: če vaša drža namiguje na to, da ne želite ničesar (gledate v tla, odmahnete z roko ali podobno) vam ne bodo več težili. Policija je itak vedno v bližini. Ne bodo torej hodili za vami. Najhuje, kar se vam lahko zgodi je, da poskusijo še enkrat ponuditi, vendar, če ste nezainteresirani in če jih ne gledate, ne bodo vztrajali. če ste v družbi s Kubancem (moškim), mimoidoči štejejo, da ste pod njegovo zaščito, in vam ne bodo težili. če ste punca, ali dve punci skupaj, vas bodo osvajali, žvižgali, dajali komentarje. Velja isto, kot rečeno prej: ne zmenite se in bodo odnehali. Nikakor ni dobra taktika da rečete "No entiendo" ("Ne razumem!"), ker je to že navezovanje komunikacije, v tem primeru vam bodo poskusili razložiti z gestikulacijo, kaj vam hočejo prodati. Preprosto se torej NE MENITE Z NJIMI.

Klasičnega "fehtanja" za dolar (v Ljubljani vsakdanji pojav), na Kubi skorajda ni. Vedno gre za poskus trgovine (prodaje), ne pa za "fehtanje" (v drugih deželah tretjega sveta je teženje nemogoče, vedno hodi za vami gruča ljudi, na Kubi to ni del njihove kulture in zato takšnih scen ni. Kubanci so preponosni za kaj takšnega).

Načelnoma lahko rečeva, da VSAK MLADENIč, KI GA BOSTE SPOZNALI NA ULICI ALI PLAžI, TAKO, DA VAM JE PRISTOPIL IN STE SE ZAPLETLI V POGOVOR -- VSAK TAK IMA NAMEN ALI DA VAM NEKAJ PRODA, ALI DA VAS ZGOLJUFA, TOREJ NIMA DOBRIH NAMENOV. To so ljudje z ulice, to niso povprečni Kubanci, ne glede na to kako prijazni in simpatični so včasih. Ne družite se z njimi, ne dobivajte se z njimi, ne menite se z njimi za sestanek, za odhod v diskoteko itd. To so "profesionalni" lovci na turiste, ki živijo izključno od tega, slišali smo zgodbe, da so nekaterim turistom zlili drogo v pijačo in jih okradli! Kubanci, s katerimi se boste družili, naj bodo vedno osebe, ki ste jih spoznali preko vašega najemodajalca, osebe, ki ste jim vi pristopili, nikakor ne osebe, ki so prve pristopile k vam. Tudi punce, ki jih boste spoznali na ulici, na turističnih lokacijah, diskotekah, so praviloma skorajda vse jineteras. So torej o.k. če želite preživeti noč ali kakšen dan z njimi, ne pa celo življenje! če vam pa na ulici pristopi starejši ali človek zrele dobe (ne mladenič), pa vam kaj ponudi, pogojno rečeno tisto, kar sva zgoraj napisala, ne velja.

Sestavila sva neko najino negativno top-lestvico najbolj zateženih in najbolj nevarnih krajev na Kubi, kot sledi (najbolj grozni kraji so na prvem mestu):

Najbolj nevarna mesta in mesta, kjer vam največ težijo:

1. Pinar del Rio (glavno mesto istoimenske province)

2. Santiago de Cuba (glavno mesto istoimene province)

3. Havana: pred hotelom TELEGRAFO, ki se nahaja na križišču Prado (uradno se imenuje Paseo de Marti) / Neptuno (blizu Capitolia) zvečer. Tukaj se vedno tare agresivnih tipov, dobi se pa tudi lepe, vendar pokvarjene punce. Isto, vendar veliko hujše velja tudi za parkec "PARQUE CENTRAL" čez cesto v katerem, kot da se vsak večer zbirajo vsi najhujši delikventi Havane. Zanimivo, da je drevored na Pradu, čeprav je povsem v bližini, zelo zelo varno mesto ponoči in podnevi. Nekaj nenevarnega teženja (zaradi konstantne prisotnosti policije) lahko doživite tudi nasproti Havana libre hotela, pri kinu Yara, kjer se zbirajo gayi in lezbike.

4. Trinidad (provinca Sancti Spiritus)


Najbolj varna mesta:

1. Vinales (provinca Pinar del Rio)

2. Sancti Spiritus (glavno mesto istoimenske province)

3. Holguin (glavno mesto istoimenske province)

4. Havana: Malecon, Rampa (23-a avenija), Capitolio, Miramar, Alamar, Cojimar, Playas del Este, Vedado v celoti, vse turistične lokacije v centru


Zlata sredina:

1. Camaguey (glavno mesto istoimenske province)

2. Varadero (provinca Matanzas)

3. Havana: del mesta "Habana vieja"


3 - VIZUM IN DOKUMENTI

Viza ni potrebna za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev. Potni list mora biti ob izstopu veljaven še najmanj 6 mesecev.

4 -VSTOPNA IN IZSTOPNA DOLOčILA

Vnos kubanske valute je prepovedan, medtem ko je vnos tuje valute dovoljen brez omejitev. Predmeti za osebno rabo se lahko uvozijo brezcarinsko. Za nakupe se priporoča ameriški dolar, potovalni čeki ali kreditne kartice (America Express se ne sprejema). Turisti morajo vse storitve in nakupe poravnati v ameriških dolarjih. Uvoz živil je omejen.
Izvoz kubanske valute je prepovedan, tuja valuta pa se lahko iznaša brez omejitev. Predmeti, ki so ocenjeni kot kulturne dobrine, se lahko izvažajo samo s posebnim dovoljenjem, cigare v omejenem številu. Ob vstopu v Slovenijo bodite pazljivi na uvozne določbe.
Izhodna taxa znaša 25 USD (od 1.1.2003), brez plačila ni odhoda z Kube.

5 - ZDRAVJE IN PREVENTIVA

Upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov kot je pogosto umivanje rok, je načeloma dovolj. Ob vstopu v državo cepljenja niso predpisana (potrebna je preventiva za malarijo), priporočajo se sledeča cepljenja: davica, tetanus, polio, hepatitis A, in B, tifus in steklina predvsem za camperje. Zdravniška oskrba in higiena imata kljub težavam glede oskrbe z električno energijo, vodo in zdravili, relativno visok standard. Priporoča se dodatno zavarovanje oz. zavarovanje na potovanju z možnostjo predčasne vrnitve v primeru bolezni. če so ob izstopu iz države še kakšni neporavnani bolnišnični računi, lahko pride do težav. Potovalna lekarna naj v prtljagi ne manjka.

6 - PROMET

Javna prometna sredstva (v glavnem avtobusi) se zaradi nerednih intervalov in nasploh slabega stanja ne priporočajo. Poleg taksijev se priporočajo tudi za to opremljeni avtobusi za transferje turistov do počitniških naselij. Najboljše prevozno sredstvo na Kubi je avto, zato se priporoča rent-a-car ali taksi. če si sposodite avto, upoštevajte nizek alkoholni limit (100 mg/liter krvi, pribl. 0,1 promila) in slabe cestne razmere (manjkajoče označbe, luknje na cestišču, ljudje ali živali na avtocesti!). Prav tako upoštevanje cestno-prometnih predpisov ni odlika Kubancev. Izogibajte se vožnji v mraku ali nočni vožnji, da preprečite nalete s parkiranimi avtomobili oz. z ljudmi ob cestišču.

Vozni park Kube je edinstven na svetu… tisti, ki imate radi oldtimerje se ne boste mogli nagledati ameriških avtomobilov iz 50-ih in 60-ih let. Kuba je pred revolucijo bila »igrišče« ameriških mafijcev (igralnice, prostitucija), ki so na Kubi imeli svoje avtomobile. Po revoluciji so mafijci odšli, avtomobili pa so ostali. In so še vedno tam. V voznem stanju. No, ja… tipična kubanska scena, ki jo boste videli dobesedno vsak dan, je avtomobil, ki se je ustavil na cesti, z odprto »haubo« in voznikom, ki ga popravlja!

Pomembno: tujcu je prepovedano voziti avtomobile Kubancev! če želite voziti na Kubi, je obvezen državni rent-a car, cene so pa skoraj iste pri vseh firmah, približno 50 usd na dan ali manj, odvisno od znamke vozila. Brez problema lahko najamete rent-a-car s slovenskim vozniškim dovoljenjem (resda recimo v Varaderu niso imeli v računalniku Slovenije, samo se niso preveč obremenjevali s tem in so nama napisali na najemno pogodbo, da imava švicarsko vozniško dovoljenje. V Havanski rent-a-car agenciji pa so že slišali za Slovenijo… v španščini se reče Eslovenia). Obvezen je tudi depozit (200 usd), ki vam ga povrnejo ob vračilu nepoškodovanega vozila.

Ob najemu dobite poln tank goriva, ki ga plačate po višji ceni kot je na črpalki, na črpalki pa plačate višjo ceno, kot jo plačate, če kupite bencin na črno. število prevoženih kilometrov ne igra vloge pri višini najemnine rent-a-cara (torej ni tako kot pri nas), cena je zastavljena na dan. Ravno tako dobite popust pri ceni za dalj časa trajajoči najem. Uslužbenec vam bo pokazal tabelo cen in sami boste ugotovili, kaj se vam najbolj splača. Avtomobil lahko vrnete na istem mestu kot ste ga najeli, ali pa v drugem mestu, vendar boste v tem primeru nekaj doplačali. če tudi sovoznik želi voziti isti avtomobil, boste doplačali 10 usd total (ne glede na to ali bo to za en dan ali za več dni, torej ne na dan)

Priporočamo manjši džip »terrios« (čeprav ni najcenejša možnost), saj imajo vsi klima napravo ter so idealni za vožnjo po kubanskih cestah, katerih podobnost s slovenskimi cestami je samo v imenu. Na »Avtopisti nazional«, to je avtocesti, ki povezuje Havano s skrajnim vzhodom države in gre skoraj do Santiaga, so neštete luknje v asfaltu, vendar prometa pravzaprav ni.

če vas policaj kaznuje za recimo prekoračitev hitrosti, vam bo v pogodbo o najemu vozila vpisal kazen 10usd in ob vračanju vozila vam bodo to tudi zaračunali. Preverjeno iz prve roke… ne poslušajte, tudi Kubancev ne, če vam rečejo, da je kazen v pesosih in da tujcu ne morejo napisati kazni… to se je spremenilo.

Vozijo se z vsem, kar se premika

V kubanskih mestih se motorizirani promet meša z neštetimi kolesarji, rikšami, konjskimi vpregami, »jajčki«-motorji in nediscipliniranimi pešci… Havana je zgodba zase…. Na križiščih tudi največjih avenij je EN SAM semafor za celo križišče (kar je najmanj 4 ali celo več avenij, od katerih ima vsaka po dva ali 4 pasove). O belih črtah na cestišču lahko samo sanjate. Enosmerne ulice so označene popolnoma drugače kot pri nas. Zaradi vsega tega ter še veliko drugih razlogov, odsvetujem vožnjo po Havani ljudem, ki niso zelo, zelo dobri vozniki. Taksi bo bolj primeren.

Posebnost Havane so sredstva javnega prevoza, avtobusi, ki gredo od »luksuznih« (dragih) »Omnibus« preko srednjega razreda »Guaua«, pa do tovornjakov, predelanih v neke vrste avtobusa, v obliki kamele (»Cameo«) v katerem se gnete nešteto ljudi. Jasno, večina Havančanov se, zaradi cene, vozi s »Cameo«. Natlačenost v »Cameu« je nepopisna!!! Ne priporočava! (Razen seveda, če niste perverznež -- nagnjeni k otipavanju v avtobusu).


parkiranje

Na Kubi uradnih parkirnin ni, razen morda na nekaterih top lokacijah (Capitolio v Havani). Vendar kljub temu, kamorkoli boste parkirali avtomobil v centru kateregakoli mesta, boste takoj srečali neke kvazi-parkir-mojstre (imajo majčke z napisom "HAVANA CLUB", ki vam bodo hoteli računati po 1 usd zato, da bodo pazili avtomobil. Taisti so ponavadi opremljeni s kakšnim znakom, ki naj bi izpričeval, da so uradne osebe, vendar to ni čisto res. Pravzaprav vsi delajo na črno. Lahko jim date tudi nekaj drobiža, ali pa rečete da nimate in se odpeljete. Midva sva dajala ponavadi 10 centov, če sva ostala krajši čas, oziroma 15-25 centov, če sva ostala več kot tri ure.

Pomoč na cesti

Na Kubi ne obstaja pomoč na cesti kot je AMZS, ampak je vse narejeno bolj po sistemu »znajdi se sam«.

7 - NAPOTKI

Oskrba z živili je znotraj hotelov in hotelskih naselij zadostna. S seboj vzemite zdravila, filme itd. Bodite pozorni na to, da sta visoka vročina in sončni žarki, predvsem v poletnih mesecih, zelo obremenjujoči za telo, priporoča se pitje veliko tekočine.

Uživanje sadja in zelenjave, ki raste na tleh in se ga ne da olupiti, se odsvetuje. Sadje bi se naj olupilo in opralo. Tukaj velja načelo: Wash it, cook it, peel it, boil it or forget it. Izogibajte se pitju vode iz pipe.

Oblačila

Lahka bombažna oblačila in / ali oblačila za plažo. Večina hotelov je klimatiziranih, priporočajo se lahke jakne in puloverji. Za zimske večere volnena oblačila in dežni plašč. Dobra sončna očala, pokrivala za glavo proti močnim sončnim žarkom in dežni plašč oz. dežnik se priporočajo vse leto.

Kulinarika

Kubanska kuhinja je nastala iz mešanice španskih, afriških in indijskih vplivov. Jedi so v glavnem osnovane na rižu, grahu, bučah in bananah za kuhanje. Prednjači perutnina in svinjina, redkeje govedina. Seveda so tukaj tudi nepogrešljive ribje jedi in morski sadeži. Iz španske kuhinje so uvozili karamelni puding (flan al caramello). Poleg sadnih sokov in kave se tukaj pije predvsem rum, ki ga pripravljajo v številnih vrstah koktajlov. Kubansko pivo je prav tako zelo priljubljeno.

Odpiralni časi

Banke in menjalnice: ponedeljek - petek od 8.30 do 12. ure, od 13.30 do15. ure, sobota od 8. do 10. ure (v večjih hotelih je možna menjava denarja ob kateremkoli času)

Trgovine: ponedeljek - sobota od 12.30 do 19.30. ure

Lokali za turiste: dnevno od 10. do 21. ure

Uradi: ponedeljek - petek od 8.30 do 12.30, 13.30 do 17.30. ure

PTT: ponedeljek - petek od 8. do 18. ure.

Fotografiranje / snemanje

Fotografiranje vojaških točk ali točk strateškega pomena je prepovedano. Na z "Zona militar" označenih območjih je prepovedano gibanje ali fotografiranje.

Navade in običaji

Bodite pozorni na korektna oblačila, kar je za Kubance samoumevno. V kratkih hlačah, bermuda hlačah in z golim zgornjim delom telesa bi se naj gibali samo v počitniškem naselju. Nudističnih plaž na Kubi ni.


8 - TELEFONIRANJE, INTERNET IN MOBITEL

a) TELEFONIRANJE

Klicna številka za Kubo je (če kličete iz Slovenije) 00 53, za Havano je 7 itd. če pa iz Kube kličete Slovenijo, (recimo iz telefonske govorilnice na kartico) pa 119 386 (za Slovenijo), 1 za Ljubljano, 41 za mobitel itd.
Kubanci, ki imajo doma telefon, ne morejo klicati tujine, oz. lahko s posredovanjem centrale, tako da se beleži vsak klic (veliki brat vas gleda in sliši).

če želite torej iz Kube klicati Slovenijo, ostajata dve možnosti:
a) klicanje iz pošte ali hotela
b) klicanje iz javne telefonske govorilnice na kartico (»trajetta«).

V obeh primerih bomo nesrečni Slovenci plačali več kot državljani EU (zahvaljujoč nesposobnosti monopolnega Telekoma Slovenije). Namreč, za minuto pogovora s Slovenijo bomo odšteli 5,5 usd, ostali zahodnjaki pa 4,5 usd. Kako se pri tem počutimo, nobenega ne zanima. Kdo nam je kriv, da smo Slovenci!
Iz zgoraj navedenih cen je več kot jasno, da je telefoniranje drag šport. Impulzi na kartici izginevajo kot zmešani.
V vsakem primeru priporočam klicanje iz havanskega hotela Havana Libre, kjer imajo »luškan« telecenter in internetno sobo in je vse na nivoju.
Hotel Havana Libre je dobra stična točka za vse potrebe na višjem nivoju: najem trezorja, internet, telefoniranje, fax itd, vse je na uslugo vsem in ne le gostom hotela.

b) INTERNET

Internet je sedaj na Kubi na vsakem koraku, tudi v manjših mestih (Camaguey, Trinidad, vsepovsod). Cene so teoretično iste, vendar je razlika v tem, da ti ponekod dovolijo minimalen priklop za 15 minut (recimo v Havana Libre hotelu), drugod pa minimalno 30 minut. V Havana libre je, da je 15 minut interneta (skupaj z najemom računalnika, seveda) 3 USD.

POVEZOVANJE NA INTERNET, čE IMATE SVOJ NOTEBOOK PRENOSNI RAčUNALNIK Kartica z geslom stane 15 usd in je namenjena za 5 ur uporabe interneta.

c) MOBITEL


Možnosti:

a) Telefoniranje s svojim GSM in s svojo številko, je precej draga stvar, zato se je pametno pred odhodom pozanimati za cene pogovorov pri svojem mobilnem operaterju

b) Najeti kubansko mobilno številko, od kubanskega operaterja, na Kubi. Zraven dobite tudi aparat (s številko). Plačate vsak vhodni in vsak dohodni klic (a si morete misliti, tudi vsak vhodni klic. Torej plačate tudi, če kličejo vas). Poleg tega pa najemnina pride cca 40 usd dnevno. Je torej samo za bogate.

c) Na italijanskih spletnih straneh je podatek, da je možno dobiti kubansko kartico za gsm (morate pa imeti aparat z 900mhz). Cena naj bi bila 40usd (na italijanskih spletnih straneh ni precizirano ali na dan ali samo kot enkratni strošek, morda samo depozit???), v katere je vključeno 10usd pogovorov. Ni pa navedbe, kakšne so cene pogovora na minuto.

V takšni situaciji je več kot logično, da skorajda Kubanec nima mobitela.

če kličete v Kubo, je mednarodna koda 53. Območne kode so naslednje:

Havana 7
Holguin 24
Varadero 5
če kličete iz tujine, izpustite 0. če kličete ven iz Kube, zavrtite 00, nato 386 za Slovenijo, območno kodo in telefonsko številko.


9 - NEKAJ INFORMACIJ ZA BOLJšE IN BOLJ VARNO POčUTJE NA KUBI:

1.) Kdo je jinetera?

če ste prvič na Kubi, in ste torej še neizkušeni, kar se tiče Kubank, se pazite emocionalnih zapletanj! Ne glede na to, kaj vam bodo natvezile o sebi, vedite, da imate (skoraj vedno) opravke s profesionalkami!
Seksualnost na Kubi je popolnoma drugačna kot smo je vajeni v Evropi. Deklice izgubijo nedolžnost večinoma pri 13 ali 14-ih letih, dejstvo pa je, da pri 16-ih nobena več ni nedolžna. Obstajajo (baje) zveste Kubanke, zvesti Kubanci pa ne obstajajo, zvestoba ni v njihovi macho kulturi… je skorajda sramota in dokaz, da moški ni moški, temveč ničvrednež. Zvestoba skratka, pri moških nima pozitivne vrednosti. žene in punce pa moževo nezvestobo vračajo z isto mero, pa ne toliko zaradi tega, ker bi si želele seksa z drugimi, ampak zato, ker jim tako veleva kultura. če me varaš, te bom varala tudi jaz, pa čeprav se mi ljubimec morda niti ne dopade... Tako razmišljata Kubanec in Kubanka. Povprečna Kubanka ima otroke zelo zgodaj, pri 16-ih, zakon pa ji zelo hitro razpade. Prijateljica nama je namreč razložila popolnoma presunljivo dejstvo; na Kubi se zakon formalnopravno razdre, če eden izmed zakoncev na občini poda pisno izjavo, da želi ločitev. Ni nobene sodne obravnave, nobene poravnave, sodnikov itd. Samo izjava enega izmed obeh zakoncev in ločitev je na dlani! Logično, da v takšnem pravnem sistemu zakoni razpadajo kot po tekočem traku. Skoraj ni osebe, ki ni bila nekajkrat ločena.
Kar turist, ki prvič pride na Kubo, ne razume, je koncept jinetera, česar v evropski kulturi pravzaprav ni. Jinetera je dekle, ki gre z moškimi zaradi denarja, vendar jo od našega koncepta prostitutke loči toliko bistvenih dejstev, da lahko rečemo, da gre pravzaprav za nekaj drugega, za kategorijo zase. Podobnost med prostitutko in jineterro je samo v enem detajlu: seks v zamenjavo za materialne dobrine. In tukaj se vsaka podobnost konča.
Morda bi lahko koncept jineterre razložila s konceptom spremljevalke (escort-dekleta), v smislu, da jinetera gre s tabo kamor ji rečeš, s teboj preživi čas, ti dela družbo, se s teboj pogovarja, heca, ti pomaga pri nakupovanju, kuhanju, urejanju vsakodnevnih zadev, gre s teboj v disco ali na večerjo… fenomena prihranila razočaranja ter konec koncev tudi denar.

10 - »CASA PARTICULAR« (PRIVATNE SOBE)

"MI CASA ES TU CASA" (MOJA HIšA JE TVOJA HIšA), pravijo gostoljubni Kubanci!

Casa particular je alternativen način bivanja na Kubi, za tiste, ki ne želijo bivati v hotelu. To je bivanje pri kubanski družini, ki ima višek prostora in ga oddaja. Bolj poceni in bolj pristen način za spoznavanje kubanske kulture. Kubanci so neverjetno prijazni, komunikativni, simpatični in gostoljubni. Zato tudi tistim, ki boste bivali v hotelu, priporočamo, da vsaj kakšen dan preživite v casa particular.
V strogem kubanskem režimu je tujcem dovoljeno bivanje samo v casas particular, ki so posebej registrirane za oddajanje (ter za to plačujejo davke) in ne kjerkoli.
Registrirana casa particular ima na vhodu veliko belo nalepko z modro črko »A« kar pomeni »Arrenador iscripto« (»Registrirani najemodajalec«). Samo v takšni je dovoljeno in legalno bivanje, lastniki vas bodo zapisali v posebej namenjeno knjigo, zato vas bodo takoj ob prihodu vprašali za pasoš. Kaj bi se zgodilo, če vas policija dobi, da bivate pri neregistrirani casi particular, ne veva, sigurno pa ne bi bilo prijetno. En prijatelj je povedal sledečo anekdoto: v Havani v strogem centru mu je bil zelo všeč legendaren lokal Bogdeguita del medio. Je potrkal na vrata nekega stanovanja nad lokalom in vprašal, če oddajajo sobo, čeprav niso imeli tablice "Arrenador iscripto"... In so mu rekli, naj pride jutri. Ko je jutri prišel, se je cela družina izselila k sorodnikom, njemu pa za ta čas oddala sobo. V centru Havane! On sam se ni niti zavedal, da je bil v prekršku. V glavnem, na srečo ga niso ujeli v prekršku, vam pa odsvetujeva, da poskušate.

Casas particular se delita na dva osnovna tipa:

a) tiste, ki nimajo ločenega vhoda (torej v svojo sobo greste skozi lastnikovo dnevno sobo ali hodnik), ter nimajo zasebnih sanitarij (uporabljate iste sanitarije kot lastnik).
b) tiste, ki imajo ločen vhod in lastno kopalnico z wc (včasih tudi zasebno teraso ter sprejemnico, ponekod pa priročno kuhinjo), ter so neke vrste garsonjera oz. stanovanje zase, v večstanovanjski hiši, v kateri živi tudi lastnik.
Skorajda vse case particular imajo klima-napravo (ruskega izvora, zelo staro, vendar več ali manj funkcionalno), hladilnik in radio. Ponavadi so opremljene z zakonsko posteljo ter dodatnim ležiščem. šip na oknih na Kubi ni (v tropski klimi jih smatrajo za luksuz), so pa rolete.
Sobo vam vedno računajo ne glede na število oseb, tako je ista cena, če sobo najame ena, dve ali več oseb.

11 -DENAR

DENAR

Uradna valuta je kubanski peso. Vendar kot neverjetno pogruntavščino, so si Kubanci izmislili še konvertibilni (turistični) peso, ki se tudi po dizajnu in po vsemu ostalemu razlikuje od navadnega pesa. Vrednost konvertibilnega pesa je 1 usd. Obstajajo tako kovanci kot bankovci.

»Fora« je v tem, da turisti v glavnem ne operirajo s kubanskimi pesi, saj če plačate v dolarjih ali v konvertibilnih pesih, vam zmeraj vrnejo ali v dolarjih ali v konvertibilnih pesih.
Kubanski peso, če ga primerjamo s plačilnimi sredstvi v Evropi, je na Kubi najbolj podoben kakšnem bonu v evropskem smislu. Na nekaterih mestih lahko plačate v pesih, vendar ga ne bodo sprejeli skoraj v vseh barih, restavracijah, trgovinah, hotelih... Tako Kubanci kot turisti morajo skoraj vsepovsod plačati v dolarjih ali konvertibilnih pesih. Midva sva recimo za pese lahko kupila kakšno pizzo ali sladoled na ulici, arašide od uličnih prodajalcev in podobno. Obstajajo sicer tudi nekatere restavracije, kjer je možno plačati s kubanskimi pesi, vendar so zelo redke.
Velikokrat se vam bo zgodilo, da boste plačali v usd, vrnili vam bodo pa v konvertibilnih pesih, s tem se ne obremenjujte, glejte le, da boste te pese zapravili pred odhodom, saj jih ne smete odnesti iz države (z njimi v Sloveniji nimate kaj početi).Vse, prav vse, lahko plačate z usd, zato nikar ne menjajte usd v pese (recimo v banki). Za druge valute (recimo EURO) dvomim, da jih na Kubi lahko uporabite kot plačilno sredstvo, (razen v Varaderu), lahko jih pa menjate v banki.
Kubanska posebnost je tudi odnos do bankovcev. OPOZARJAMO, DA NESETE S SEBOJ čIM MANJ BANKOVCEV PO 100 usd, saj je oseba (npr. turistični delavec v hotelu), ki prejme bankovec za 100 usd po zakonu obvezan o tem narediti zapisnik na posebnem obrazcu. Zapisati si številko bankovca, in vam dati zapisnik v podpis. To pa traja in traja in traja. Včasih, čeprav redkokdaj, "težijo" tudi pri bankovcih za 50usd. Priporočamo tudi, da vzamete kar nekaj bankovcev po 1 usd, saj jih boste rabili za parkirišče, napitnine itd.
Iz države ne smete odnesti več kot 5000 usd, če jih pred tem niste prijavili ob prihodu.
Plačilne kartice sprejmejo v hotelu, v rent-a-car agenciji, ne pa tudi v restavracijah, veleblagovnicah (tiste so tako ali tako zelo zelo redke), trgovinah.
12 - VARNOST IN »TEžENJE« NA KUBI

Kuba je najvarnejše mesto na svetu. Policije je toliko, da si najprej kar šokiran. V centrih vasi in mest so policaji razporejeni tako, da recimo dva policaja vidita en drugega, s čemer je vizuelno »pokrit« celoten teren. Turist je torej varen kot nikjer drugje!
Kubanci nikoli ne prosjačijo ali »fehtajo« za dolar.

Neznanec ti bo naredil uslugo, ki je nisi zahteval (prej sva omenila npr. pranje avta), vendar ne bo vprašal za plačilo… če daš, daš! Kubanec bo poskušal s teboj trgovati: rabiš cigare, rabiš ženske, rabiš rum? -- bo vprašal neznani mimoidoči turista na cesti. če rečeš »hvala, ne!«, bo v trenutku izginil. Strah pred policijo je pri Kubancih skorajda patološki in za naše pojme nerazumljiv. Samo ena pritožba turista policistu nad kakšnim Kubancem in zapor je že »nared« za novoprispele. Kako hude so kazni za kriminal, navajava podatek, ki sva ga slišala od enega Kubanca: za samo posest pištole, ne da bi jo sploh uporabil, se menda dobi 40 let prisilnega dela. V casas particular ključavnice na vratih vaše sobe ponavadi ne bodo funkcionirale... ne obremenjujte se s tem, saj vam ne bo nihče od domačih ničesar ukradel! Vendar pozor s puncami, ki jih pripeljete s seboj v sobo! Ker če vam bo kaj ukradla, je najbolj glupo, kar lahko naredite, je da jo prijavite policiji in vas potem vprašajo... kaj ste z njo počeli... in jineterras to vedo... pokradeni turist ne bo šel na policijo.

Kljub vsemu velja, tako kot vsepovsod na svetu, ne izzivajte z zlatimi verižicami in urami. Pa tudi mračnih ulic zunaj centra se izogibajte! V državi, kjer policija tako dobro funkcionira, ni priporočljivo, da kot turist poskusite prečkati carino z drogo v žepu. Isto velja za pištolo, bombo ali top!

13 - ZANIMIVOSTI

VARADERO

Morda ena najlepših peščenih plaž na svetu. Na skoraj 20 kilometrih se kristalno čisto morje azurno modro stika s finim, belim karibskim peskom. Visoke kokosove palme še ta sončni paradiž izpopolnijo in nudijo idealne pogoje za prečudovite počitniške dneve.

Seveda, Tropicana v Havani je mesto, ki ga je treba obiskati, svetujemo pa tudi večer andaluske glazbe (na Pradu) v Casa della cultura andalusa (tukaj »špilajo« in plešejo španski flamenco). V vsakem glavnem mestu province pa tudi v manjših mestih imajo živo glasbo s plesom. Casa de la Trova, Casa de la Musica. Osebno se nama je zelo dopadlo v Trinidadu ter v Camagueyu. Tja hodijo navadni Kubanci, tudi starejši s soprogami in puncami, pleše pa se v glavnem salsa.

Velika atrakcija je »skupina« starčkov, pravi old-timerji med glasbeniki, ki za svoj račun »špilajo« pred katedralo v Havana vieja. Imajo slamnate klobučke. En klobuk je vedno višek, za tiste, ki se želijo slikati z njimi. Starčki so prave legende, naj vam ne bo težko, da jim pustite kakšen dolar.

In, katera je najbolj znana kubanska pesem na svetu? »Guantanamera, guajira Guantanamera« (Kmečko dekle iz Guantanamo province).

Pesem, ki jo najbolj pogosto pojejo je »Hasta siempre -- Comandante« (pesem o legendarnem argentinsko-kubanskem revolucionarju in heroju Che Guevari).

Na Kubi ni več možno povabiti na obisk v caso particular, ki jo najame turist, razen če gre za ožjega družinskega člana, tako da policija že nadleguje turiste, kateri so v družbi s Kubanci.


14 - NEKAJ OKVIRNIH CEN NA KUBI:

Varadero:
Prevoz letališče -> Varadero 5$
Soba (2 osebi, na črno) 20$/sobo -več noči je ceneje!
Pivo - Heineken 2$
Motor (za 26h) z bencinom 30$
Voda 1.5l 1.5$
Cigare (lesena škatla - ta velike) 30$ (slab ponaredek)
Kruh 1.5$
Rum Havana Club (0.75) 3$
Telefon 4$ / min
Kartice 1.5$
Prevoz Varadero ->Havana 7$/osebo (ce imas sreco)

Havana:
Prenočevanje 15$/sobo (2 osebi)
Pivo 1$
Mohito 2$
Zajtrk 3.5$
Internet 5$/uro
Prevoz Havana - Cinfuegos 25$ / 2osebi
Cinfuegos
Prenočevanje (2 osebi soba) 14$ + 4$ zajtrk (za 2 osebi)
Prevoz Cinfuegos - Trinidad 4$ osebo (veliko truda za to ceno!)

Trinidad:
Nočitve (soba, balkon...) 13$ / sobo z zajtrkom + 8$ kosilo (za 2)
Osvežilna pijača 1 peso (25 sit)
Kolo / dan 4$
Pivo 0.5$
Kruh 0.25$
Cave disko (spiješ kolikor moreš alko/ne alko) 7$
Motor / dan 26$
Bencin 0.75$ (0.5$ na črno)
Jahanje 3$ / uro
Prevoz Trinidad -> Varadero 15-25$/osebo


Slovenski državljani lahko za nujno konzularno pomoč zaprosijo na:

Veleposlaništvo Republike Avstrije
Calle 4, No. 101, e/1ra y 3ra, Miramar
Havanna
Cuba Telefaks: + 53 7 204 1235
E-pošta: austria@ceniai.inf.cu


uradna kubanska spletna stran

fotogalerija Kuba - september & oktober 2003